Nie ma osoby, która nigdy nie była przeziębiona. W przeszłości dostęp do leków nie był tak łatwy.
Dlatego ludzie od pokoleń wypracowali różne sposoby radzenia sobie z przeziębieniem, a rodzinne receptury przekazywano z pokolenia na pokolenie.
Jednym z najważniejszych składników wielu domowych preparatów na przeziębienie jest miód. Słusznie. Zawarte w nim składniki wykazują wiele prozdrowotnych właściwości.
Apidycyna, oksydaza glukozy, inhibina oraz lizozym wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe.Składniki miodu wykazują także działanie przeciwgorączkowe,
przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Miód przyczynia się również do zmniejszenia obrzęku błon śluzowych, rozrzedza wydzieliny oraz wykazuje właściwości antyseptyczne.
Stosowanie miodu jest szczególnie polecane w kaszlu u dzieci.
Miód wpływa także na przyspieszenie regeneracji organizmu, dlatego też to kolejny ważny powód, aby wykorzystywać go w walce z objawami przeziębienia.
Herbatka z miodu i cytryny to wspaniała propozycja na przeziębienie.Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody
- 1 laskę cynamonu
- 2 łyżki kwiatu lipy
- plaster cytryny
- łyżeczkę miodu
- 2 cm korzenia imbiru
Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy laskę cynamonu, 2 łyżki kwiatu lipy i pokrojony imbir. Mieszankę zagotowujemy i zostawiamy go pod przykryciem na 10 minut do ostygnięcia. Przecedzamy przez sitko do szklanki, słodzimy miodem i dodajemy plastry cytryny.
Całość dokładnie mieszamy.Po wypiciu naparu najlepiej od razu „iść pod kołdrę”.